Savanyú a szőlő... leve

Először került Magyarországon piacra a zöld lé, azaz a verjus, amely az éretlen szőlő kipréselt, savanyú leve és amelyet sokféle célra használnak a külföldi konyhákban. Főleg a csúcsgasztronómiában kedvelik az éretlen szőlő levének lágy, kellemes savanyús

A verjus - amelynek még nem nagyon van közismert magyar neve - használható salátákhoz, halételekhez, húsokhoz, vagy üdítő italok alkatrészeként.

A verzsünek ejtett szőlőlé ,Franciaországban és Svájcban igen kedvelt. De már a régi rómaiak is használták, csak akkor még nem citrommal, hanem savanyú musttal fűszerezték ételeiket.

A középkori szakácskönyvek szerint szinte mindenféle fogáshoz alkalmazták. Az orvosok a gyomor megnyugtatására és a szomjas máj gyógyítására javallották - olvasható a www.verjus.hu weboldalon.
A "zöld lé" előállítása önmagában is gazdaságos, hiszen gyakran előfordul, hogy félig érett fürtöket leszednek a tőkéről, így a többi testesebb, édesebb ízt kap.

Ezeket eddig a földön hagyták, amelyek ott elrohadtak. Most viszont - amint az az egyik soproni borászat honlapjáról kiderül - egy részét fel fogják dolgozni és a borászat Magyraországon és Ausztriában egyaránt forgalmazza majd.
Forrás: MTI