Országjáró Híradó, interaktív Kultúrház és Szabadlábon Erdélyben - új struktúra a köztévénél

Közszolgálati feladataival és a nézői igényekkel összhangban újította meg műsorait és őszi műsorrendjét a Magyar Televízió. A hírszolgáltatásban a regionális jelenlét erősítésével, új külföldi tudósítói poszt létrehozásával, a kultúra területén pedig a né

A szórakoztató műsorkínálat kialakításában is hangsúlyosan érvényesíti az értékközvetítés szempontját, amikor a magyar tartalmú és gyártású műsorokat részesíti előnyben.

A Híradó minden este más városból jelentkezik szeptember 2-tól nyolc napon át. Az országjáró körút első helyszíne Tihany, ezután Pécsről, Debrecenből, Szegedről, Miskolcról, Sopronból, Pannonhalmáról és Tokajból jelentkezik a Híradó. A műsorfolyam minden korábbinál nagyobb lehetőséget ad a vidék országos megmutatkozására, erősíti a regionális stúdiók együttműködését, illetve felhívja a figyelmet arra, hogy a főváros gyakran indokolatlanul túlreprezentált az országos médiumokban. Szeptember 9-étől új arculattal jelentkeznek a hírműsorok, először vasárnap A szólás szabadsága, majd hétfőn a Híradó és Az Este. Októbertől Bombera Krisztina New Yorkból, Észak-Amerika központjából szállítja a naprakész politikai és gazdasági híreket.

A Kultúrház szerkesztősége kísérletet tesz arra, hogy szakítson a hagyományos műsorkészítéssel, és lehetőséget ad a nézőknek, hogy aktívan részt vegyenek az adás készítésében. Az m2 csatornán főműsoridőben jelentkező, jelentősen megújuló műsor a www.mtv.hu honlapon elérhető videomegosztó rendszerre épít: az oda feltöltött programajánlókat, tudósításokat nagy számban használják a hétfőtől szombatig látható, 18 perces adásokban. Amatőrök és profik, nézők és kultúraszervezők előtt egyaránt lehetőség nyílik arra, hogy a Kultúrház alkalmi tudósítói, sőt szerkesztői legyenek.

Az m1 csatornán gyerekeknek szóló rajzfilmek láthatók minden hétköznap 17 óra után. Keddenként jelentkezik A Társulat című szereposztó show, heti váltásban az MTV három éve futó filmsorozatával, az Életképekkel. Pénteken 20 órától ismét a szórakoztatásé a főszerep: a Tiszta Kabaré az idén százéves, nevettető, de a társadalomra kritikus szemmel tekintő műfaj magyarországi történetét idézi fel. A legjobb tréfákat Verebes István átdolgozásában elismert színészek játsszák el újra. Ezt követi az MTV dalviadala, a Csináljuk a fesztivált! Szombaton délután új részekkel folytatódik a Klipperek című ifjúsági filmsorozat, este pedig a Dob+Basszus. Vasárnap a világ legszínvonalasabb ismeretterjesztő filmsorozatát vetíti az m1 18 órától. A Bolygónk, a Föld című, 25 millió dollár költségvetésű BBC megaprodukcióban David Attenborough mutatja be a természet lenyűgöző csodáit. A 11 részes sorozatot 200 helyszínen vette fel 40 operatőr számos technikai újdonság bevetésével. Precíz, ismeretgazdag kísérőszöveg, és ámulatba ejtő látványvilág jellemzi a filmeket, melyeket közvetlenül az angol bemutató után tűz műsorára a Magyar Televízió. Nyolctól, A szólás szabadsága előtt a Tűzvonalban című, új magyar krimisorozat várja a nézőket.

Az m2 műsorai között – számos kiemelkedő filmalkotás mellett - a fiataloknak szóló programok minden korábbinál nagyobb teret kapnak. Hétfőtől péntekig a Kultúrház előtt folytatódik a világhálón való szörfölés logikáját követő, asszociatív ismeretterjesztő sorozat, a Klikkerek. Szombaton 18 órától a Popsziget zenés portréfilmekben mutatja be korunk bálványait, olyan világszerte ismert popsztárokat, mint Shakira vagy Sting. Szeptember 15-én új útifilm sorozat indul Szabadlábon Erdélyben címmel, melyben a néző együtt barangol huszonéves budapesti és erdélyi fiatalokkal, akik egy térképpel nekivágnak Székelyföldnek. A fiatalok nem műsorvezetők, hanem utazók, akik szubjektív videonaplót készítenek Csík, Hargita és Kovászna vidékeiről.