Az ideális korkülönbség a bő gyermekáldás kulcsa

Az idősebb férfi ― fiatalabb nő kapcsolat általános: a férfi fiatalabb partnert választ, aki jól mutat az oldalán, a nő pedig biztonságra vágyik, ezért köt ki egy idősebb mellett. Ám talán nem is gondolnánk, hogy a párválasztásba evolúciós szemponto

Először adták meg számokban osztrák tudósok a megfelelő korkülönbséget, amely mellett a pároknak a lehető legtöbb gyermeke születhet. A kutatás tanúsága szerint a férfinak hat évvel fiatalabb, a nőnek négy évvel idősebb partnert ajánlatos választania, amennyiben hozzá akar járulni a csökkenő népesség elleni harchoz. A szakemberek először azt a kort kívánták meghatározni a nők és a férfiak esetében egyaránt, amikor a legtöbb gyermekük lehet, majd olyan párok korkülönbségét vizsgálták, akik első és legutóbbi csemetéjük születése között nem cseréltek partnert. Így megállapították, hogy optimális, tehát négy-hat év korkülönbség mellett 2,2, egyéb esetekben pedig 2,1 gyermek születhet. A két szám különbsége kicsinek tűnhet, de evolúciós szempontból meghatározó.

A párcserébe is beleszól a biológia: az új pár általában fiatalabb a réginél, akár férfiakról, akár nőkről van szó. A férfiaknál ez megszokott és érthető, ám a nők indokait eddig kevésbé vizsgálták: ők tudat alatt eddigi párjuknál termékenyebb férfit keresnek, akivel nagyobb eséllyel lehetnek közös gyermekeik.

Manapság a pár évvel idősebb férfi és fiatalabb nő párosa kevésbé dominál: a feng shui horoszkóp szerint a nulla vagy a tizenkét év korkülönbség az ideális, mindegy, kinek a javára; egyre kevésbé zavarja az embereket a fiatal férfi ― idősebb nő párosítás; sőt, azt mondják, a nő lehet akár hét-tíz évvel idősebb, a férfiak úgyis korábban halnak; valamint, a férfiak egyre később hagyják bekötni a fejüket, így gyakoriak a nagy korkülönbséggel létrejövő kapcsolatok. A hazai viszonyok szempontjából azonban ezek a tendenciák kevésbé szerencsések. Tudniillik, fogy a magyar, egyre inkább. A KSH adatai szerint az idei év első hat hónapjában például 3,1 %-kal kevesebb gyerek született, és többen is haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban; tehát, a fogyás egyre nagyobb mértékű. Ezért is érdemes figyelembe venni a fenti kutatatás eredményeit, és olyan párt választani, akivel társulva kellőképpen hozzá lehet járulni a magyar nép fennmaradásához.