Newton és Leibniz plagizált

Valószínűleg indiai matematikusok eredményeit használta fel Isaac Newton és Gottfried Wilhelm Leibniz, a két világhírű tudós, amikor a végtelen sorozatok problémáját oldotta meg.

Ezt állítja a Die Welt című német lap online változata szerint egy brit matematikus a manchesteri egyetemről. George Joseph úgy véli, hogy az indiai Keralában tudósok már 1350 táján kifejlesztették a modern matematika alapjait. Az antik filozófus és matematikus Zénón paradoxonjához hasonló problémákat, vagyis a végtelen sorozatok problémáját már a 14. században megoldották, de több mint 200 évre volt szükség ahhoz, amíg ez a tudás jezsuita szerzetesek közvetítésével eljuthatott Európába.

A jezsuiták XIII. Gergely pápa megbízásából több kérdésre is választ kerestek, egyebek között arra, hogyan készítettek naptárt az indiaiak, milyen módon mérték az időt világszerte. Ezen kívül a tengeri navigálás módszereiről is gyűjtöttek információkat, amelyekről a Keralában lévő iskola tanárjai szintén sokat tudtak. "A jezsuiták összegyűjtötték a tudást, amit aztán magukkal vittek Európába" - írja a manchesteri tudós.
Forrás: MTI