Tokaj: korai szüret, kevés termés, jó minőség

A szokásosnál három héttel korábban megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján. Az idei termés 20-30 százalékkal kevesebb, mint korábban volt, a minőségre azonban nincs panasz. A felvásárlási árak magasabbak, egyebek között azért, mert nőtt a tokaji bor iránti

A hőség ellenére szombaton délelőtt szorgalmasan szedték a sárgamuskotályt tolcsvai dombokon. Az aszályos nyár miatt idén három héttel korábban kezdődött a szüret. Az idei termés kevesebb lesz, de a minősége biztató. "Apróbb a bogyója, látszik rajta, hogy hiányzik az eső. Egyébként ízre jó, édes" - mondták a szüretelők.

A felvásárlás javában zajlik a Tokaj Kereskedőház Rt.-nél. Akinek nem verte el a jég a termést, jó árat kap érte. Szendei Gergő főborász a Független Hírügynökségnek elmondta, az átlagos évekhez képest valamennyivel magasabb a szőlőár. A korai érésű fajtákért 70 Ft-ot fizetnek kilónként, a sárgamuskotályért - 15 mustfok felett - 100 forintot adnak. Az árak nem csak azért alakultak így, mert kevesebb a szőlő, hanem azért is, mert nagyobb kereslet mutatkozik a tokaji bor iránt.

Tokaj-Hegyalján a szüreti időszak átlagos esetben október végén, az aszúszürettel ér véget. Most lehet, hogy hamarabb befejezik. A termelőknél azt mondják, ha továbbra is ilyen száraz marad az idő, egyetlen szem aszút sem tudnak majd szüretelni. Az aszúszemek ugyanis úgy keletkeznek, hogy a szemek a nedvességtől megrepednek, s a repedésekben az aszúsodásért felelős gomba megtelepedik.
Forrás: FH