Sólyom is a stressz megelőzése érdekében szólalt fel

Az államfő szerint nemcsak jelentős egészségügyi, hanem nemzetgazdasági problémák forrása is a stressz. Sólyom László egy konferencián emlékeztetett arra, hogy Magyarország élen jár az alkoholbetegek és a dohányfogyasztók számában.

Sólyom László Budapesten, a Stressz Világkongresszus megnyitóján azt mondta: a szakemberek már bebizonyították, hogy a stressz csökkenti az egészségesen eltöltött évek számát.

"Kutatások nyomán ma már tudjuk, hogy a stressz - mindennapi szóval - öregít, azaz csökkenti az egészségben eltöltött évek számát. Mindezek alapján látható, hogy a káros stressz nemcsak jelentős népegészségügyi, hanem nemzetgazdasági problémák forrása, hiszen a káros stresszt kezelni tudó emberek nélkül sem a gazdaság, sem a társadalom nem működhet egészségesen" - mondta az államfő.

Sólyom László emlékeztetett arra, hogy Magyarország élen jár az alkoholbetegek és a dohányfogyasztók számában, sőt, a kábítószerek élvezete is egyre nagyobb mértékű. Aggasztó méreteket öltött a férfiak korai elhalálozása.

A köztársasági elnök méltatta Selye János munkásságát. Sólyom László hangsúlyozta: a professzor életműve azért is egyedülálló, mert korát megelőzve, már a hatvanas években olyan szemléletmódot vezetett be, ami napjainkban vált igazán aktuálissá.

A Selye János születésének centenáriumán rendezett konferencián 90 ország több mint ezer tudósa vesz részt.(InfoRádió)