Az "ünnepi" per még tart

Még mindig tart - és jó ideig el is húzódhat - az a per, amelyet a tavaly augusztus 20-i vihar károsultjai indítottak a kancellária és több állami szerv, illetve a tűzijáték szervezői ellen. Az elhunytak hozzátartozói és az ítéletidő sérültjei együttesen

Az egy évvel ezelőtti tűzijáték idején kitört viharban öten meghaltak és több százan megsérültek Budapesten. Három elhunyt hozzátartozói, illetve 25-30 sérült tart igényt kártérítésre, a tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökségtől, annak alvállalkozójától, az Absolut Piro Kft-től, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, a Miniszterelnöki Hivataltól és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. Szerintük ugyanis felelősség terheli ezeket a szerveket a tragédia miatt, mert nem óvták meg a tűzijáték nézőinek biztonságát, nem volt megfelelő katasztrófa-terv sem, és nem értesítették időben az embereket a vihar közeledtéről.

A károsultakat képviselő ügyvéd először peren kívül próbált megegyezni a kancelláriával, próbálkozása azonban kétszer is zátonyra futott.

A per végül április végén indult meg: a károsultak egyelőre 6 millió 250 ezer forint nem vagyoni kártérítést követelnek az általuk felelősnek tartott cégtől és az állami szervektől. Ha a bíróság számukra kedvező döntést hoz, akkor azonban kártérítési igényüket várhatóan 100 milliós nagyságrendűre emelik majd.

Az ügyvéd szerint ítélet csak nagyjából 2 év múlva várható, rengeteg tanút és szakértőt kell ugyanis meghallgatni. A következő tárgyalás szeptember elején lesz.
Forrás: FH