Lefejezett rozmár tetemek Alaszkában

Szokatlanul nagy számú, fejetlen és hiányzó agyarú rozmártetemeket sodort partra a tenger Alaszkánál, riasztva a természetvédő hatóságokat. A amerikai halászati és vadgazdasági szervezet nem tudja, hogy a Norton Soundnál partra vetett, tucatnyi rozmártete

A keleti rozmár nem veszélyeztetett faj, ám csak az alaszkai őslakosok vadászhatják, akik csak egy bizonyos számú állatot ölthetnek meg, különben súlyos bírsággal néznek szembe. A rozmárok agyarát gyakran megfaragják, vagy az őslakos művészetekben alkalmazzák.

A szervezet rozmárprogramjának vezető biológusa szerint, nincs bizonyíték arra, hogy a megélhetésért folytatott vadászat problémát okozna. A kutató szerint az emberek nagyon igyekeznek, és teljes egészében az állatoktól függenek.

A nem őslakosok csak akkor gyűjthetnek be rozmár agyarat, ha tetemet találnak, ám abból nem csinálhatnak profitot. A szakértők szerint szokatlan a rozmárok nem őslakosok általi, illegális gyilkolása.

Június végén és július elején 79 rozmártetemet - kétszer annyit, mint az utóbbi évtizedben - számoltak össze. Mindegyiknek levágták a fejét. Egyes szakemberek szerint talán ismét felütötte fejét a pazarló vadászat.(hirado.hu)