Bankcsata az ügyfelekért

Csaknem 250 milliárd forint szabadul fel a hónap végén, egy évvel azután, hogy az emberek rohamtempóban menekítették pénzüket lekötésekbe a kamatadó elől. Szimeonov Angel, a Budapest Bank befektetési szolgáltatások üzletágának vezetője elmondta: a bankok

Tavaly szeptember elsején vezették be Magyarországon a kamatadót, ekkor az emberek összesen csaknem 1.000 milliárd forint értékű megtakarítást helyeztek át egy másik befektetési formába. A legtöbben a befektetési alapokat választották, a bankbetétek iránt pedig csökkent a kereslet.

Egyéves bankbetétben mintegy 250 milliárd forint értékben kötötték le vagyonukat az emberek. Ezek most járnak le, így a bankok között megindult a verseny ezek megszerzéséért.

Az ajánlatok között nehéz kiigazodni, a szakember azonban mindenkinek azt ajánlja, hogy alaposan böngéssze át a szerződési feltételeket. A kétszámjegyű kamatajánlatok mellé ugyanis általában kötelezettségeket fogalmaznak meg a bankok a betétesekre nézve - közölte Szimeonov Angel.

Ilyen lehet például, hogy csoportos beszedési megbízást kell adni a banknak, vagy rendszeresen használni kell a hitelkártyát. Ezek egy része előnyös lehet, ezért érdemes végiggondolni, melyik ajánlatot válasszuk.

Tanácsos azt is figyelembe venni, hogy számos akciós betét kamata csak az első hónapokban kétszámjegyű, utána jelentősen csökken.(InfoRádió)