Szlovák ötletet próbálnak a Szigetköz védelmére

Mától egy szlovák javaslatot vizsgálnak a Dunaszigeten felépített Szigetköz modellen. A Dunaremete és Medve közötti térség, 1:500-as méretarányú pontos másán most azt modellezik, hogy egy úgynevezett függő-medres műszaki beavatkozásnak milyen hatása van a

A szlovák javaslat az Öreg-Duna által elválasztott szlovák és magyar oldali mellékágakat összekapcsolja, méghozzá úgy, hogy az egyes ágvégeket összenyitja egy két oldalról megtámasztott gáttal. Korábban már két magyar javaslatot is modelleztek. Egyik a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, a másik pedig két magyar vízügyi szakember elképzelése volt.

Minden beavatkozást a megvalósítás előtt érdemes térben kipróbálni, mert a modell segítségével kiküszöbölhető sok olyan probléma, amelyet később csak milliárdokért lehetne orvosolni - mondta el a Független Hírügynökségnek Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Környezetvédő Egyesület vezetője, a modell építtetője.

A vizsgálatok célja, hogy kidolgozzák a legmegfelelőbb megoldást arra, hogyan teremthető meg az ökológiai kapcsolatot a folyó jobb és bal oldala között, miközben az árvízvédelmi követelményeknek is maradéktalanul eleget tesznek. A vizsgálatok 2008 februárjáig tartanak, addig mintegy 12 javaslatot tesztelnek a dunaszigeti modellen.
Forrás: FH