Nyugodtan bekaphatjuk

Az egész világon terjed egy olyan hír, mely szerint az orális szex sokszorosára növeli a szájüregi- és a gégerák kialakulásának esélyét, holott az állításnak elég kevés köze van a tényekhez a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin szerint.

"Az orális szex drámaian növeli a rák kockázatát" - ilyen és ehhez hasonló bombasztikus címekkel beszámolók tömege jelent meg szerte a világon. A cikkek alapja egy felmérés, amelyet az amerikai Johns Hopkins egyetemen végeztek 100 szájüregi- vagy gégerákos, illetve 200 egészséges nő és férfi részvételével. Az eredmények szerint a megbetegedés fő kiváltó oka a humán papilloma vírus (HPV), amely orális szex útján terjed.

A szájüregi- és a gégerák kialakulásának veszélye továbbá 8,6-szer magasabb azok körében, akik több mint 6 partnerrel létesítettek ilyen típusú szexuális kapcsolatot - állapították meg Maura Gillison és munkatársai a The New England Journal of Medicne című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Gyorsan el is terjedt a híre, így például a New Scientist című brit magazin honlapján az jelent meg, hogy "aki életében több mint 6 partnerrel folytatott orális szexet, 250 százalékkal nagyobb eséllyel kapja el a betegséget, mint aki tartózkodik ettől." A Der Spiegel című hamburgi hetilap honlapján megjelent cikk szerint csalóka, hogy a tanulmány szerzői mintegy mellékesen jegyzik csak meg, hogy a szájüregi- és a gégerák rendkívül ritka.
Forrás: MTI