Holnap már Hollandiába is mehetünk dolgozni

Keddtől már Hollandiában is szabadon dolgozhatnak a magyar munkavállalók. Hollandia az EU kilencedik tagállama, amely megszüntette a munkaerő szabad áramlásának korlátait.

A munkaerőpiac megnyitásáról szóló holland döntést a Külügyminisztérium korábban példaértékűnek minősítette, és jelezte: reméli, hogy a többi régi tagállam is követi majd ezt a példát. Hollandia előtt összesen nyolc ország nyitotta meg munkaerőpiacát: Egyesült Királyság, Írország, Svédország, Portugália, Finnország, Görögország, Spanyolország és Olaszország.

Korábbi sajtóhírek szerint Hollandiában eddig mindössze 659 magyar kapott munkát legálisan. A legtöbb munkavállaló Lengyelországból érkezett oda a 2004-ben csatlakozott országok közül. Tavaly több mint 50 ezer lengyelnek adtak ki munkavállalási engedélyt a hatóságok. Emellett 1510 szlovák és 1394 cseh dolgozik Hollandiában. A közép-európai munkavállalók többsége kertészetekben vagy az építőiparban dolgozik, és csaknem százan gépkocsivezetőként helyezkedtek el Hollandiában az elmúlt időszakban.
Forrás: FH