A magyar gyorskaja a legegészségtelenebb

A Magyarországon kapható gyorséttermi ételek többet tartalmaznak a káros zsírokból, mint ugyanezen multicégek termékei Nyugat-Európa más országaiban - derül ki dán kutatók felméréséből, amelynek során 35 országban 74 adag sült burgonyát és csirkeszárnyat

Dán kutatók 35 országban vizsgálták, hogy az étteremláncok termékei: a sültkrumpli, a sült csirkeszárny, a pattogatott kukorica, valamint az aprósütemények milyen mértékben tartalmaznak transz-zsírsavakat - mondta Halmy László professzor, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke az InfoRádiónak.

Kifejtette: ez egy kémiailag módosított zsírsav molekula, és ha ebből napi öt grammnál nagyobb fogyasztunk, 30 százalékkal növelheti a szívinfarktus kialakulásának esélyét. A transz-zsírsavak az élelmiszer előállítása során, az olajok kezelése folyamán jönnek létre - tette hozzá Halmy László.

A Budapesten zajló Európai Elhízástudományi Konferencián ismertetett kutatás megállapításai szerint Kelet-Európában a teljes zsírsav tartalomhoz képest 29-34 százalék volt a transz-zsírsavak aránya - emelte ki a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke. Magyarországon 32 százalék volt ez az érték, noha két százalék a határ - tette hozzá.

Halmy László szerint valószínűsíthető, hogy az olajokat ismételten felhasználják. Nem biztos, hogy betartják a magyarországi előírásokat az egyes élelmiszerláncok - hangsúlyozta a professzor.

Halmy László hozzátette: a konferencián a McDonald's képviselői azzal tiltakoztak, hogy nem tartják tudományosan megalapozottnak a vizsgálatot, közölte az Inforádió.