A jég bosszút állt a fókákért

Több mint száz fókavadász hajó maradt Kanada partjainál a jégbe zárva. Néhány hajót a süllyedés fenyeget, fogytán az üzemanyag és az élelmiszertartalék - írja kanadai forrásokra hivatkozva a Der Spiegel online beszámolója. A fókavadászat az Északi-sark té

Ennek ellenére a kanadai kormány a mostani szezonra mintegy 270 ezer fóka megölésére adott engedélyt. Ezt attól függetlenül tette, hogy a gyorsan olvadó arktiszi jég mintegy százezer fókabébi halálát okozta. A fiatal állatok még nem tudtak elég jól úszni és megfulladtak. A Spiegel Online szerint azonban most a fókák segítséget kaptak, ugyanis a fókavadászok hajóit körülvette a jég.

A több mint száz hajó közül legalább tizenötöt fenyeget az a veszély, hogy a jég összeroppantja őket. A mostani jégviszonyok jó példát adnak arra, hogy a klímaváltozás egyidejűleg nem jelent időjárás változást is. Miközben a jég az északi szélességen évtizedek óta egyre gyorsabban húzódik vissza, helyenként szélsőséges időjárási viszonyok alakulnak ki és rendkívül erős jégkoncentráció jöhet létre.

Szakértők szerint mindenekelőtt az erős észak-keleti szél az, amely a jeget a Szent-Lőrinc öbölbe hajtja, ahol a fókák megszülik kicsinyeiket. A helyiek szerint húsz év óta most alakultak ki a legrosszabb jégviszonyok.

Mindez azonban 180 ezer fókának már nem segít, a vadászok április eleje óta ennyi állatot öltek meg. Az elmúlt három évben Kanada partjainál egymillió fóka esett a vadászok áldozatául. Az Egyesült Államok már 1972-ben betiltotta a kanadai fókatermékek importját, az Európai Unió 1983-ban állította le a fókabébi prémek behozatalát - írja a Der Spiegel online változata.
Forrás: MTI