Fakutatás

Amerikai kutatóknak a jelek szerint sikerült képet alkotniuk arról, hogy milyenek lehettek a Földön az első fák, és az erdők. A Nature című tudományos lap online változata ismerteti Christopher Berry és kollégái tanulmányát, amely az úgynevezett gilboa fa

Az amerikai Cardiff egyetemének kutatói New York állam múzeumának munkatársaival közösen rekonstruálták az ősfát, amely 8 méter magas lehetett. A watiezzának nevezett fa a mai fák és erdők egyik legrégebbi elődje. A mintegy 385 millió évvel ezelőtt, a devon korszakban keletkezett fajta, amely a pseudosporochnales fajtához tartozik, felépítésében hasonlít a mai fákhoz.
A nyolc méter magas gilboa fa hosszú, egyenes törzsből és szélesre tárt koronából állt. Ezt vastagabb ágak képezték ujjakhoz hasonló elágazásokkal. "A fa különlegességének számított, hogy a hosszéletű törzs állva maradt, de koronájának kisebb elágazásait rendszeresen lehullatta" - írta Berry. Az ágak folytatásában valószínűleg a fotoszintézis egy primitívebb formája ment végbe. A fa gyökerei a felszín közelében maradtak és kevéssé ágazódtak el, ami megnehezítette a tápanyagok felvételét. A mai fafajtákhoz hasonlóan a gilboák is spórákkal szaporodtak.

A gilboa-watiezza törzsének maradványait már 1870-ben megtalálták a New York állambeli Gilboa településen, de csak egy jó állapotban lévő korona két évvel ezelőtti felfedezése segítette a kutatókat abban, hogy feleljenek a szaporodásra, és a fák kinézetére vonatkozó kérdésekre. A tudósok szerint a leletek valószínűleg a világ egyik első erdőségéből származnak. A hasonló fajta fosszilis maradványaira bukkantak még Venezuela és Belgium területén is, ami egyben hasonló ősi klimatikus viszonyokat sejtet ezeken a területeken.
Forrás: MTI