Még egy ideig hósipkás marad a Kilimandzsáró

A legfrissebb kutatások szerint egy darabig még csodálhatjuk Afrika legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró jégsapkáját. A hegy öt évvel ezelőtt még a globális felmelegedés szimbóluma volt, mára azonban kiderült, hogy még évtizedek telhetnek el addig, amíg tel

Az a feltevés, miszerint a hegy gleccsere húsz éven belül teljesen felolvad, igen pesszimista álláspont - állapították meg a kutatók. A hegyen lévő meteorológiai állomás által rögzített adatok szerint több évtizeden át is eltarthat az olvadás.

Az Innsbrucki Egyetem által vezetett kutatás megállapította, hogy a jégsapka eltűnéséért elsősorban a csapadék, és nem a hőmérséklet a felelős.

Kiderült, hogy az elmúlt évben az erős havazások miatt valamelyest vastagodott a hóréteg, azonban a csapadék mennyisége több éves átlagban elmarad attól a mennyiségtől, amely biztosítaná a gleccser fennmaradását.

Az olvasással kapcsolatban több modellt is készítettek, amelyek mindegyike szerint még legalább 30 évig látható lesz a jégsapka.

Az 5895 méter magas tanzániai hegy sok turistát vonz, akik az Egyenlítőtől mindössze 320 kilométerre délre havas hegycsúcsot akarnak látni. A hegy szépsége annyira lenyűgözte Ernest Hemingwayt, hogy a Kilimandzsáró hava cím regényében örök emléket állított az afrikai hegynek, közölte az Inforádió.