Fehérvár már a 2012-es Eb-re készül

Székesfehérváron egy negyvenezer férőhelyes, fedett lelátójú modern stadion épül a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra (Eb). Felújítják a vasúthálózatot, új repülőteret és egy négycsillagos sport-wellness szállodát építenek.

Ezt a város polgármesteri kabinetjének igazgatója, Schultz György mondta el a Független Hírügynökségnek. Fejér megye székhelyén az elődöntőt játszanák, a stadion teljes átépítése összesen 12 milliárd forintba kerülne.

A székesfehérvári stadion felújításának negyedével már végeztek - mondta Schultz György. Hozzátette: ez már most is megfelel az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak. A létesítményt korszerű öltözővel, VIP-részleggel, médiaközponttal, térfigyelő és beléptető rendszerrel szerelték fel. A beruházás eddig 2 milliárd forintba került. Ha Magyarország Horvátországgal közösen rendezné a 2012-es labdarúgó kontinenstornát, akkor további 10 milliárd forintból 40 ezresre bővítenék és teljesen befednék a nézőteret. Itt rendeznék ugyanis az EB egyik elődöntőjét és néhány csoportmeccsét is.



A városban korszerűsítik a vasúti hálózatot is. Székesfehérvár és Budapest között már idén bevezetik az úgynevezett ütemezett vasúti közlekedést. A pálya felújítása után pedig az új Stadler-Flirt elővárosi vonatok, akár 160 kilométeres óránkénti sebességel is közlekedhetnek a két város között.

2010-re készül el az Alba Airport. A nemzetközi repülőtér midössze 6-7 kilométerre lesz a várostól. Ugyanebben az évben tervezik átadni Székesfehérvár új, négycsillagos sport-wellness szállodáját is. Ez a megyeszékhely legszebb pontján, a Csónakázó-tónál épülhet fel.

Székesfehérvár egy sportszerető város, ezért mindenki támogatja a pályázatot - mondta el Schultz György. Hozzátette: nagyon bíznak a sikeres kandidálásban.

A csaknem 110 ezer lakosú Székesfehérvár, középkori nevén Alba Regia, Magyarország egyik legrégibb városa, amely több mint fél évezredig királyi székhelyként játszott egyedülálló szerepet a magyar történelemben. A mai Székesfehérvár az egyik legiparosodottabb város az országban és Budapest után itt a legmagasabb a vásárlóerő.
A város adott otthont 2000-ben az öttusa világbajnokságnak. Székesfehérvár labdarúgó-csapata (akkori nevén Videoton) 1985-ben - a Sóstói stadionban, majd a madridi visszavágón - UEFA-kupa döntőt játszott a Real Madrid ellen.



Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, április 18-án Cardiffban jelenti be, hogy melyik pályázat nyerte a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát. Székesfehérvárt Warvasovszky Tihamér polgármester képviseli a helyszínen.

Magyarország egymás után a harmadik Eb-rendezést pályázta meg, ezúttal Horvátországgal közösen, de a mostani kandidálás a legígéretesebb. Sikeres pályázat esetén Székesfehérvár mellett Debrecenben, Győrött és Budapesten rendeznének mérkőzéseket. Horvátországban Zágráb, Eszék, Rijeka és Split adhat helyet a meccseknek.
Forrás: Független Hírügynökség