A horvátoké a legjobb extraszűz

Az Isztriai félszigetet, ezzel Horvátországot a világ legjobb extraszűz olíva olajat előállító országai közé sorolta a L'Extravergine nevű olasz szervezet, amely az olíva olaj fajtái és a származási ország szerint útikalauzt is megjelentet.

 A 2005-ös évjáratú extraszűz olajat az Isztriai félszigeten, a Stancija Meneghetti családi gazdaságban állították elő, és automatikusan fölvették az útikalauzba. A zágrábi székhelyű Horvát idegenforgalmi Közösség hírlevele szerint 27 ország mintegy 300 olíva olaja vetélkedett azért, hogy bekerülhessen a bédekkerbe. Az isztriai mellett további 20 horvát eredetű olaj is jó helyezéseket ért el az olaszok szervezte világversenyben.

A termelők Isztrián és Dalmáciában a borkóstoló pincékhez hasonlóan sorra nyitják az olívaolaj kóstolókat. Az olajat kis tálkákba öntik és azt a vendégek jó fajta kenyérrel "tunkolják".
Forrás: MTI