Mi van a kukában?

Lakosonként 60 kilogramm élelmiszerhulladékot termelnek a helsinki övezet háztartásai egyetlen év alatt. A szemétbe dobott étel mennyisége évente több millió kilót tesz ki a finn fõvárosban.

Zömmel gyümölcshéjat, csontokat, kávézaccot, ételmaradékokat és lejárt szavatosságú termékeket tartalmaznak a kukák. Egy friss tanulmány szerint a háztartások 33 százalékából hetente kerül szemétre romlott vagy szavatosságát vesztett élelmiszer, ételmaradékot pedig a háztartások 46 százaléka hajít ki. A legtöbb élelmiszerhulladék azoktól a négytagú családoktól származik, ahol iskolás korú, vagy még fiatalabb gyermek van, és az egyik szülõ háztartásbeli. - Manapaság csak a friss élelmiszert kedvelik az emberek, a kicsit megszáradt kenyérszeleteket könnyedén kidobják - fejtette ki Minna Partti, a Helsinki Metropolisz Övezet Tanácsának (YTV) képviselõje.

Az YTV 2006-ban és 2007-ben végzett kérdõíves kutatást a témában, mintegy ezer lakos megkérdezésével, kizárólag a háztartásokban érdeklõdve, mellõzve az éttermeket és kisüzleteket. Talán megnyugvására szolgált a szervezetnek, hogy 2006-hoz képest az idén kissé csökkent az élelmiszerhulladék mennyisége.
Forrás: euractiv.hu