Janukovics idő előtt is kész megmérkőzni

Viktor Janukovics ukrán korményfő csütörtökön jelezte, hogy kész részt venni a Viktor Juscsenko elnök szorgalmazta előrehozott választásokon.

Az ukrán államfő április másodikán elnöki rendelettel feloszlatta a kijevi parlamentet és új választásokat írt ki, amit a miniszterelnök és pártja alkotmányellenesnek minősített, és szembeszállt az elnökkel. Janukovics újságírók előtt kijelentette, hogy akkor is részt vesznek az előrehozott választásokon, ha az alkotmánybíróság az elnök rendeletét alkotámányellenesnek nyilvánítja. A testület a tervek szerint jövőhéten döntene a politikai krízist kiváltó rendeletről.

A Nyugat-barát Juscsenko és a Moszkva támogatását élvező Janukovics a 2004-es narancsos forradalom óta küzd a hatalomért. Juscsenko akkor hatalomra került, de a 2006-os parlamenti választásokat már Janukovics nyerte és koalíciós kormányt hozott létre. A választások után a 450 fős parlamentben 250 helyet szerzett meg a koalíció, és Juscsenko szerint további képviselőket próbál az oldalára csábítani csak azért, hogy elérve a kétharmados többséget meg tudják változtatni az alkotmányt - benne jelentősen gyengítve az államfői pozíciót.
Forrás: Független Hírügynökség