Az Állatkert lesz idén is a "nyulak szigete"

Idén még befogadja a Fővárosi Állat-és Növénykert a húsvéti nyulakat, jövőre viszont már elképzelhető, hogy nem lesz erre lehetőség - mondta el a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője. A városligetben április végéig fogadják be a

Az utóbbi években csökkent az állatkertben leadott tapsifülesek száma, míg korábban többszáz állat lelt ott ideiglenes otthonra, az elmúlt években évente körülbelül 100 nyuszit vittek csak be.
Általános tévhit, hogy a nyuszik az állatkert ragadozóinak étlapján végzik, a valóságban a karantén után menhelyre, vagy tenyésztőkhöz kerülnek -mondta Hanga Zoltán. Annak, hogy a húsvéti kiskedvencek nem kerülnek be a táplálékláncba a lelkiismereti mellett egy másik oka is van: mivel nem lehet tudni hol éltek, mit ettek korábban, állategészségügyi kockázatot jelenthetnek a ragadozókra.

Idén szükség esetén az Állatkert még befogadja a nyulakat, de felmerült annak lehetősége is, hogy az elkövetkező években ezt a lehetőséget már nem biztosítja a városligeti intézmény -mondta Hanga Zoltán. Az állatkert ugyanis inkább a felelős állattartás mellett érvel, és szeretne gátat veti annak a szokásnak, hogy sokan eleve úgy vesznek az ünnepre nyulat, hogy azt húsvét után az állatkert úgyis befogadja.

Az állatkert a jövőben is tenni kíván a húsvéti nyulak védelméért, szemléletformálással, a tanácsadással, valamint az alternatív lehetőségek -nyuszisimogatás, jelképes örökbefogadás- biztosításával.
Forrás: FH