Lengyelország agresszívabban válaszol az őt ért támadásokra

Lengyelország agresszívabb fellépésre kényszerülhet Irakban, válaszul a támaszpontját ért támadásokra - jelentette ki csütörtökön Lech Kaczynski lengyel elnök.

"A táborunkat egy ideje rendszeresen lövik, ezért esetleg támadóbbra változtatjuk meg (a küldetés) jellegét... Ha valaki azt hiszi, hogy ilyen módon ki lehet űzni Lengyelországot Irakból, az téved" - mondta, de arra nem utalt, hogy növelnék a küldetésben részt vevő katonák létszámát. Lengyelország jelenleg mintegy 900 katonát állomásoztat Irakban, akik főként kiképző, helyreállító és járőrözési feladatokat látnak el a délkeleti Díváníja város térségében.

A lengyel hírügynökség csütörtökön Waldemar Skrzypczak lengyel hadseregparancsnokot idézve azt jelentette, hogy több katonára lenne szükség a feladatok ellátásához.

"A hadosztályparancsnoknak több harcoló alakulatot kell adni" - mondta, miután a helyszínen tájékozódott. A hírügynökség hasonló kijelentést idézett a hadsereg összfegyvernemi parancsnokától, Henryk Tacik tábornoktól, aki azt mondta, hogy megfontolandó a kontingens létszámának növelése.
Forrás: MTI