A portugálok fedezték fel Ausztráliát?

Egy ausztrál történész nyolc évvel ezelőtt régi térkép másolatára bukkant egy könyvesboltban. A 16. századi rajz ismerősnek tűnt számára, hazája körvonalait fedezte fel rajta. Elképzelhető, hogy a portugálok évszázadokkal James Cook előtt felfedezték Ausz

A történész könyvet is írt elméletéről, amely Túl a Baktérítőn címmel a napokban jelent meg Ausztráliában - számol be az Anno történelmi portál. Peter Trickett ebben nem kevesebbet állít, mint hogy az 1500-as években már jártak portugál felfedezők a földrész partjainál és útvonalukat térképen is rögzítették.

Trickett egy portugál tengerészt, Christpoher Mendoncát tartja Ausztrália valódi felfedezőjének. Az ő nevével fémjelezett, 1522-es keltezésű térképen világosan és pontosan fel lehet fedezni a földrész keleti partvonalát, a Botany-öblöt (ami a mai Sidney közelében helyezkedik el) az összes hegyfokkal – s mindezt 250 évvel Cook kapitány beszámolója, és száz évvel a hollandok előtt.

Nehézséget csupán az okoz a térképek leolvasásánál, hogy az egyes darabokat rosszul illesztették össze. Noha a partvonal határozottan Ausztráliára utalt, bizonyos helyeken mégsem állt össze a kép. Rövidesen ennek is megtalálta az okát: „Ez egy nagyon pontos, részletesen kidolgozott térkép. Ahhoz, hogy a partvonal teljes hosszát lehessen ábrázolni, a bárány vagy kecske bőrből készült pergament több kisebb darabból kellett összeállítani. Megfelelő tájoló hiányában előfordulhatott, hogy bizonyos darabokat rosszul raktak össze. Szerintem ezesetben is ez történt.” A térkép részleteinek helyes sorrendbe rakásához Trickett az 1547-ben készült Vallard-féle Atlasz reprodukcióját hívta segítségül, mely egyike a 15 darabból álló, az akkor ismert világot bemutató francia térképgyűjteménynek. Ezt kinagyította és számítógép segítségével a térkép egyik darabját elforgatta 90 fokkal - a kép máris összeállt.

De hogy kerültek a térképek a franciákhoz? Trickettnek erről is igen határozott elképzelése van: „Közismert tény, hogy a franciák gyakran ejtették foglyul ellenséges hajók térképrajzolóit.”

Arra is van elmélete, hogy mit kerestek a portugálok Ausztrália partjainál. Úgy véli, Mendonca kapitány titkos küldetést teljesített, melynek célja az volt, hogy felfedezzék a Marco Polo által csak „Arany Szigetnek” nevezett területet, Jávát. Erre utal az a tény is, hogy a térképek közül kettő is a Terra Java nevet viseli.

Eszerint Mendonca végighajózott a Fraser- és a Kenguru-szigeteken, mielőtt visszatért Portugáliába. Kérdés persze, hogy akkor miért nem osztotta meg felfedezését a világgal? Trickett szerint nem akarta, hogy más európai nagyhatalmak birtokukba vegyék az addig ismeretlen szárazföldet.