Antiszociális ovisok

Rosszat tesz a gyerekeknek, ha sok időt töltenek az óvodában - derül ki egy brit kutatásból. Az óvodások ugyanis nyugtalanabbak és esetenként antiszociálisan viselkednek.

A brit kormány 370 millió fontot (13,5 milliárd forint) költött arra a tervre, amelynek célja az volt, hogy a kisgyerekes szülőket rávegyék a munkaerőpiacra való visszatérésre, mondván: csemetéik jó kezekben vannak az óvodákban is.

Egy felmérés azonban azt mutatja, hogy nem jó, ha a gyerekek túl sok időt töltenek az oviban, egyre többen válnak ugyanis antiszociálissá.

A kutatás persze az óvodába járás pozitívumait is felsorolja: a csemeték magabiztosabbak lehetnek és gyorsabban fejlődnek, ha nagyobb társaikkal vannak együtt.

Emellett azonban találtak példát erőszakoskodásra, kötekedésre, hatalmaskodásra, a gyerekek egy része pedig feszültté válik, mert nem figyelnek rá oda eléggé.

Az is sokat számít persze, hogy milyen az az óvoda, ahová a gyerek jár: a jó fekvésű, tágas, jól felszerelt intézményekben, ahol megfelelően képzett személyzet foglalkozik a kicsikkel, kevésbé fordul elő ilyesmi.

Az sem mindegy, milyen családból érkezik a gyerek az óvodába. A kutatás szerint, ha a kicsi szülei munkanélküliek, akkor a csemete kevésbé működik majd együtt és barátkozik a többiekkel, ellentétben a dolgozó szülők gyermekeivel.

Egyes vélemények szerint a gyerekek óvodába adása és a szülők bíztatása a munkába való visszatérésre aláássa a családi értékeket.

Alan Johson oktatási miniszter ugyanakkor úgy véli: nevetségesek azok az érvek, miszerint a munkát vállaló anyák magukra hagyják a gyermekeiket, közölte az Inforádió.