A republikánusok Damaszkuszba mentek

Amerikai republikánus párti képviselők látogattak vasárnap Damaszkuszba, s azt kérték a szíriai hatóságoktól, hogy vessenek véget az amerikaiak ellen harcoló fegyveresek beszivárgásának Irakba a szíriai határon keresztül.

A washingtoni képviselőház tagjainak látogatására két nappal azelőtt került sor, hogy kedden Szíriába érkezik Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke.

"A szíriai vezetőkkel tartott összes találkozónkon hangoztattuk, hogy meg kell akadályozni az amerikai katonákat és ártatlan irakiakat gyilkoló külföldi harcosok bejutását Irakba Szírián keresztül" - olvasható a damaszkuszi amerikai nagykövetség közleményében, amely a Frank Wolf, Joseph Pitts és Robert Aderholt képviselők által kifejtetteket idézi.

Washington felrója Damaszkusznak, hogy a szóban forgó harcosok átengedésével hozzájárul az iraki stabilitáshiányhoz.
A Sana hivatalos szíriai hírügynökség jelentése szerint az amerikai vendégeket fogadta Bassár el-Aszad államfő, és megvitatták "a helyzetet a térségben, főként Irakban".

"Felvetettük azt is, hogy véget kell vetni a (libanoni síita) Hezbollah és a (palesztin iszlamista) Hamász (szíriai) támogatásának, el kell ismerni Izrael jogát a biztonságos és békés élethez, és be kell szüntetni a beavatkozást Libanonban - hangzik az amerikai közlemény további része. - Azért jöttünk (Szíriába), mert úgy gondoljuk, hogy van lehetőség a párbeszédre."
Forrás: MTI