Idén is agyonvernek 270 ezer fókát

Nemzetközi környezet- és állatvédő szervezetek tiltakozása ellenére Kanada továbbra is engedélyezi a fókavadászatot: az illetékes ottawai minisztérium közlése szerint az 270 ezer grönlandi fókát szabad elejteni (agyonverni) az ország atlanti partvidékén.

A hivatalos kvótameghatározás épp aznap hangzott el Ottawában, amikor a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet és a Nemzetközi állatvédelmi alap (IFAW) képviselői az észak-amerikai ország berlini nagykövetségén megpróbálták jobb belátásra bírni a kanadaiakat. Azzal érveltek többek között, hogy a globális felmelegedés következtében a St. Lawrence-öböl déli részén annyira gyenge, kásás már a jég, hogy az ott világra jövő fókakölykök jelentős részét a vízbefúlás veszélye fenyegeti, mert az újszülött állatok még nem tudnak úszni.

A Greenpeace szerint nem elég a kvóták csökkentése, hanem, a fókavadászat teljes leállítására lenne szükség. Erre azonban aligha van remény - ez jól látszott a berlini találkozásról távozó környezet- és állatvédelmi aktivisták borús arcán is.

Azt a kanadai kormányzat is elismeri, hogy a St. Lawrence-öböl déli részén a jég valóban gyenge, rossz minőségű, s emiatt több ezer frissen született fókakölyök pusztulhat el. Az öböl északi részén viszont, ahol a fókák többsége tanyázik, megítélése szerint jó a jég, így ott idén is szabad a vadászat.
Forrás: MTI