Ha azt vallod, hogy nem kínoztak megúszod hét évvel

Bűnösnek találta a bíróság a terrorizmus anyagi támogatásában az "ausztrál tálibként" emlegetett guantánamói foglyot, de legfeljebb már csak további hét évet kell börtönben töltenie az eredetileg életfogytiglani szabadságvesztéssel fenyegetett David Hicks

A 2001 végén Afganisztánban elfogott egykori mezőgazdasági munkás az első a guantánamói foglyok közül, aki ellen a különleges katonai bíróságokra vonatkozó új szabályok szerint indult büntetőper hétfőn. Már az első tárgyalási napon bűnösnek vallotta magát az eljáró különleges katonai törvényszék előtt.

A muzulmán hitre áttért ausztrál állampolgár beismerte, hogy Afganisztánban az al-Kaida terrorhálózattól kapott kiképzést, 2001 végén két órán át fegyveres harcot vívott a tálibok oldalán az amerikai erők ellen, majd eladta puskáját, hogy a pénzből taxin a szomszédos Pakisztánba meneküljön. Tagadta, hogy előre tudott volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról.

A 32 éves Hicks már öt évet töltött fogságban, javarészt vádemelés nélkül. Korábban azt állította, hogy az amerikai katonák bántalmazták, de a vádalku alapján most kijelentette, hogy fogva tartása idején "soha nem bántak vele törvényellenesen". További büntetését, amelyet várhatóan a hét végén szabnak ki, saját hazájában töltheti le.

Közben egy terroristagyanús szaúdi állampolgár azt állította, hogy kínzással csikarták ki belőle azt a vallomást, amelyben elismerte, hogy köze volt a Cole amerikai hadihajó ellen az adeni kikötőben végrehajtott támadáshoz, amely 17 amerikai tengerész életét követelte, és majdnem az 1 milliárd dollár értékű romboló elsüllyedéséhez vezetett.

A jemeni származású Abd al-Rahim al-Nasiri egy pénteken nyilvánosságra került kihallgatási jegyzőkönyv szerint azt mondta egyik kihallgatása során, hogy öt évvel ezelőtti fogva tartása óta egyfolytában kínozzák különféle módokon. Al-Nasiri egyike annak a "különösen értékes" 14 terroristagyanús fogolynak, akiket szeptemberben szállítottak a guantánamói fogolytáborba a CIA titkos külföldi börtöneiből.
Forrás: MTI