"Szíves elnézését kérem" - írta a miniszter

Petrétei József rendészeti miniszter levélben kért elnézést a Magyar Gazdakörök és a Gazdaszövetkezetek Szövetségétől (Magosz), amiért a rendőrség késedelmesen intézkedett a gazdaszervezet még 2005-ben, a Kossuth térre bejelentett demonstrációja ügyében.

A miniszter levelének előzménye, hogy a Fidesszel szövetséges Magosz februárban az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, valamint a budapesti rendőr-főkapitányhoz fordult, mert álláspontjuk szerint a rendőrség másfél éve tartott fenn jogsértő állapotot a Kossuth téren a gazdaszervezet vonatkozásában.

Az ügy még 2005 márciusában kezdődött, amikor a Magosz bejelentette a rendőrségen, hogy március 7-től 20-ig mezőgazdasági erőgépekkel kíván demonstrálni a Parlament 17-es kapuja előtti parkolóban. A Magosz szövetségi igazgatója szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közigazgatási határozatban hatáskörének hiányát állapította meg, és indokolás nélkül tiltotta meg a rendezvényt.

A határozat ellen kétszer is fellebbeztek, indokaik között szerepelt, hogy a BRFK egy korábbi időpontban már engedélyezte, hogy a Magosz rendezvényt tartson Kossuth téren. A Magosz a másodfokú közigazgatási határozat ellen a Fővárosi Bírósághoz fordult, amely 2005. november 18-i jogerős ítéletében új eljárás lefolytatására kötelezte a rendőrséget. Petrétei József hétfői levelében - amelyet Budai Gyula juttatott el az MTI-nek - azt írta, hogy a BRFK az ítéletnek megfelelően az új eljárást lefolytatta, amiről 2007. február 13-án kelt levelében tájékoztatta a Magoszt.

A miniszter szerint a késedelmes ügyintézést adminisztrációs hiányosságok okozták. "Bízom abban, hogy a késedelmes ügyintézés nem okozott hátrányt szervezetüknek, s az eljáró rendőri szervnek az ebből eredő mulasztásáért szíves elnézését kérem" - írta Petrétei József. Budai Gyula az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: az újra lefolytatott eljárás szintén hatáskör hiányát állapította meg, azért az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordultak jogorvoslatért, és várják az ORFK határozatát, főként annak fényében hogy már nincs kordon a Kossuth téren. Mint mondta, súlyos alkotmányos aggályok vetődnek fel, amennyiben az ORFK a Magosznak ad igazat.
Forrás: MTI