Idén feleannyi a kátyú, mint tavaly

Országos szinten kevesebb mint feleannyi, a fővárosban pedig tizedannyi kátyú keletkezett az elmúlt télen, mint egy évvel ezelőtt. Ez részben az igen enyhe időjárásnak köszönhető.


Az országban jelenleg körülbelül 108 ezer kátyút tartanak nyilván, tavaly ilyenkor ez a szám még 250 ezer volt. Részben az enyhe idő miatt nem keletkeztek újabb hibák, illetve a kegyes időjárás miatt a téli hónapokban is folyamatosan tudtak javítani a szakemberek - mondta el a Független Hírügynökségnek Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője.
Hozzátette: az elmúlt egy év alatt 1,3 millió kátyút javítottak ki, ehhez pedig 104 ezer tonna aszfaltot használtak fel. Szőnyi Zsolt elmondta azt is, hogy a kevesebb kátyú és csúszós út miatt felszabaduló pénzt átcsoportosították és folyamatosan végzik az útkarbantartást. Az utak mentén a növényeket gondozzák, az árkokat tisztítják, vagy például a rossz állapotú KRESZ táblákat cserélik ki.

A fővárosban pedig még jobb a helyzet, hiszen ott tizedannyi kátyú keletkezett a télen, mint az előző szezonban. Néhány nappal ezelőtt Budapest főútvonalain és autóbuszvonalain - valamivel több mint 1000 kilométeren - 230 kátyúról tudtak a szakemberek, szemben az egy évvel ezelőtti 2800-zal. Esztergályos Gábor, a Fővárosi Közterület-fenntartó főépítés-vezetője szerint a kedvező adatok csak részben köszönhetők az enyhe télnek, hiszen ahhoz a tavalyi útfelújítások is hozzájárultak.

Esztergályos Gábor elmondta azt is, hogy az elmúlt évben is fizettek kártérítést azoknak az autósoknak, akiknek bizonyíthatóan egy kátyú miatt rongálódott meg a járművük. Pontos számokat nem tudott, de azt közölte, hogy arányaiban ez is hasonlít az úthibák keletkezéséhez, tehát csak 10-15 százaléka volt az ilyen bejelentés a tavalyinak. Elmondása szerint hetente két-hárman jelentkeznek fényképpel ilyen probléma miatt, míg az előző télen egy külön irodát kellett felállítani a bejelentések kezelésére.
Forrás: Független Hírügynökség