A Van Halen és az R.E.M. a rock'n'roll idei halhatatlanjai között

New Yorkban hivatalosan is beiktatták a rock and roll legújabb halhatatlanjait: Patti Smith punk-rock énekesnőt, a The Ronettes triót, a Van Halen, az R. E. M. és a Grandmaster Flash and The Furious Five együttest.


Mike Stipe az együttes nevében üdvözölte halhatatlanná vált társait is. Ezúttal csatlakozott hozzájuk Bill Berry dobos, aki tíz évvel ezelőtt visszavonult az aktív zenéléstől.

Patti Smitht, a punk nagyasszonyát Zack de la Roche, a Rage Against The Machine "vezette be" a halhatatlanok közé, kiemelve, hogy az énekesnő-költő kitágította a rockzene fogalmát, bővítette annak határait. Patti Smith a Gimme Shelter című Rolling Stones-nótát mutatta sajátos feldolgozásában.

A Ronettes együttest Keith Richards avatta, s kiemelte: a lánycsapat már 1964-ben rabul ejtette őt, és ma is nagy hatással van rá. Tőlük a Walking in The Rain és - természetesen - a Be My Baby hangzott el a gálán.

A tagok közötti vitákmiatt a Van Halen együttesből csak Sammy Hagar énekes és Michael Anthony volt basszusgitáros volt jelen a ceremónián. A hardrock csapat nevében a Velvet Revolver együttes játszott el néhány dalt.

A rock and roll halhatatlanjai közé már több mint kétszáz zenészt és a zenéhez kötődő szak embert iktattak be az elmúlt több mint húsz év során. Elengedhetetlen feltétel: az első lemez megjelenésétől számítva legalább 25 évnek kell eltelnie. A kiválasztás csaknem egy évig tart, s ez alatt fokozatosan szűkítik a halhatatlanságra érdemesek körét.
Forrás: MTI