Rúzsa Magdi ide született, de ott akar nyerni

Felszállt a füst. Eldőlt, hogy Rúzsa Magdi a Megasztár 3. szériájának győztese, 2006. Hangja, a Fonogram díj Év Felfedezettje saját szerzeményével és nem a korábban szóba kerülő Ide születtem című vadonatúj Hungarica dallal indul az Eurovíziós Dalfesztivá

Rúzsa Magdi életében felpörögtek az események, és teljes gőzzel az Euróvíziós Dalfesztiválra készül. Múlt héten még nagyon képlékeny volt, milyen nótával képviseli hazánkat a Megasztár, akkor még csak híresztelések szóltak arról, hogy saját lemezéről választana valamit, aztán rábukkant egy dalra, melyet a kísérőzenekarában és a Moby Dickben is doboló Hoffer Péter mutatott neki.

A délvidéki énekesnő azonnal beleszeretett, mi több, megkönnyezte az Ide születtem című darabot, melyről úgy érezte, mintha neki írták volna. A dal az éppen ma debütáló Hungarica nevű rock-metal csapat szellemi műhelyében született, melyet olyan nevek fémjeleznek Hoffer Péter mellett, mint a szintén Moby Dickes Mentes Norbert és Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere.



Nem is csoda, hogy Magdi azonnal beleszeretett a szövegbe és hangzásvilágba, hiszen a magyar népzenei alapokat megütő szerzemény szövegében a magyarság ősi gondolatvilágát közvetíti, a szülőföld szeretetének, tiszteletének és megtartásának fontosságával. A hegedű szinte belesír a világba, de nem a fájdalmat, hanem a hitet és a reményt közvetíti. Mint megtudtuk, Rúzsa Magdi menedzsmentje meg is állapodott a Hungarica albumát kiadó Hammer Recordsszal, mi több, örültek is neki, hogy egy délvidéki lány vállalja fel ennek a szívhez szóló dalnak az előadását, melynek üzenete még inkább átmehet a Megasztár-győztes énekesnőn keresztül. Ezért vállalták, hogy nem kerül fel a Nem keresek új hazát című, éppen március 12-én megjelenő albumukra. Csakhogy az utolsó utáni pillanatban, egy éles váltással Magdi menedzsmentje új döntést hozott, és lefújta a projektet. Mire kiderült, hogy mégsem viheti Magdi az „Ide születtem” című nótát, a Hungarica korongjai már gyártás alatt voltak, így a nyomdát és a CD-gyártást is fel kellett függeszteni.

Szovják Bea, Rúzsa Magdi menedzsere a Hírextrának elmondta, hogy a dalcserének az a praktikus oka van, hogy a Helsinkibe utazó delegációnak legkésőbb március 11-ig kellett leadni a magyar pályázati anyagot, melynek tartalmaznia kell egy szinopszist és egy videót a színpadképről, és magát a videoklipet, fél-playback verziót és vokál nélküli verziót. A menedzser szerint 10 nap alatt fizikai képtelenség professzionális munkát végezni ennyi idő alatt, hiszen csak 26-án délután tudták meg, hogy 10 napjuk van a határidőig. Magdi ennek ellnére is megpróbált egy új dalt találni; ekkor jött a képbe Hoffer Péter a Hungarica dalával.

„Megpróbáltunk tárgyalni a Hammer Recordsszal, és úgy volt, hogy március 4-én bevonulunk egy stúdióba, ahol megpróbáljuk megcsinálni Magdi verzióját. De eközben a Magyar Televízótól kaptunk egy hívást, hogy március 8-ára kell leadni az anyagot a tévének, az Ide születtem eredeti verzióját azonban még át kellett volna hangszerelni”, mondta Szovják Bea. Ezért úgy döntöttek, hogy az Ördögi Angyal című lemezről az Aprócska dal című blues-nótát viszi Magdi, ami saját dala és melyhez az angol nyelvű fordítást Mózsik Imre készítette. Bár a mostani szabályok szerint bármilyen nyelven énekelhetnek az előadók, Magdi mégis angolul adja majd elő az Aprócska bluest. Mint azt Szovják Beától megtudtuk, a dalversenyt ismerő szakemberek szerint kifejezetten pozitív ha egy előadó saját szerzeményével nevez. Ennek a nótának pedig erőssége a dallamív, melyben igazán meg tudja csillogtatni ének tudását, valamint a mondandó, mely egy mindenki által jól ismert, igazán szomorú érzést fejez ki.

Az ügy érdekessége ugyanakkor, hogy - tekintetbe véve a jogdíj-kérdéseket - Rúzsa Magdi vajon miért nem eleve a lemezen szereplő egyetlen saját szerzeményét választotta ki, hogy azzal lépjen fel a dalfesztiválon. Szovják Bea ezt firtató kérdésünkre azt válaszolta: nem ez a központi kérdés, a menedzsment is sokkal jobban örült volna, ha már novemberben kiderül, hogy az énekesnő megy a gálára, ők a maguk részéről szívesen vállalták volna a Hungarica-dal új verziójának elkészítését is.