Felszállt a füst Palesztínában

A palesztin egységkormány 99 százalékban létrejött, s a jövő héten megkezdődhet a testület beiktatásának folyamata - jelentette ki csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök.

"Szinte teljes mértékben lezártuk az egységkormánnyal kapcsolatos tárgyalásokat, így hétfőtől elkezdjük kijelölni a minisztereket" - közölte a mérsékelt Fatah mozgalmat vezető palesztin elnök az iszlamista Hamász-párti Iszmáil Haníje kormányfővel folytatott találkozója után. "A jövő héttől megkezdődhet a kormány beiktatásával kapcsolatos eljárás, a testület hamarosan leteheti esküjét, és megkezdheti működését" - tette hozzá Abbász.

Az elmúlt napokban Abbász és Haníje több alkalommal tárgyalt Gázában, hogy elsimítsák a palesztin egységkormány megalakításához fűződő utolsó vitás ügyeket, köztük a belügyminiszter kijelölésének kérdését.

Az egy hónappal ezelőtt, február 8-án Mekkában megkötött megállapodás értelmében a Hamász - a kormányfőn kívül - kilenc minisztert delegálhat a kormányba, míg a Fatah hat tárcát irányíthat.

Öt minisztérium független politikus ellenőrzése alá kerül majd. A palesztin elnök február 15-én bízta meg Haníjét az egységkormány megalakításával.
Forrás: MTI