Irán fenyegetőzik

A világhatalmak "súlyos választ" kapnak, ha újabb szankciókat vezetnek be Iránnal szemben, figyelmeztetett szerdán a perzsa állam nukleáris főtárgyalója. Ali Laridzsani nem részletezte, hogy pontosan mire számíthatnak a nagyhatalmak.

A szankciókról szóló határozat elfogadása sok mindenre hatással lesz, közölte a főtárgyaló, és arra Teherán "súlyos választ" ad majd. Laridzsanit az INRA állami hírügynökség idézte.

Diplomaták korábban elmondták: az Irán elleni szankciókról szóló határozat-tervezetet a világhatalmak reményei szerint napokon belül bemutatják az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT), de döntésre a héten még nem számítanak. A BT országai 2006 decemberében már bevezettek szankciókat az ország ellen, és a tervek szerint most azt kibővítenék újabb gazdasági és kereskedelmi korlátozásokkal.

A nagyhatalmak, különösen az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy Irán nukleáris programja atomfegyver előállítására irányul, míg Teherán folyamatosan azt állítja: polgári célokra használnák fel az atomenergiát.
Forrás: Független Hírügynökség