7500 kórházi dolgozó kereshet új munkát

300 kórházi dolgozót bocsátanak el a szegedi klinikáról. A leépítés az orvosokat, az ápolókat és a kisegítő személyzetet is érinti. A minisztérium szerint csaknem 7500 egészségügyi dolgozó állása szűnhet meg az átalakítások miatt, de az államtitkár szerin

Ehhez azonban átképzésre vagy költözésre van szükség - számolt be az RTL Klub Híradója. A szegedi klinikán nagy a bizonytalanság a tervezett elbocsátások miatt.

"Csak találgatni lehet, hogy mi lesz Szegeden, vagy az egészségügyben egyáltalán. Minden attól függ, hogy mik lesznek a minisztérium sarokszámai" - mondta Pető Zoltán, a helyi szakszervezet vezetője.

A miniszter a tervek szerint csütörtökön jelenti be, hogy mely kórházakat zárják be végleg. Emiatt a minisztérium szerint csaknem 7500 kórházi dolgozónak kell új munka után néznie. Közülük 1500 orvos és 5-6000 ápoló vagy más egészségügyi dolgozó. Az esetenként milliós végkielégítések mellett a tárca átképzéssel és lakáshitellel kívánja segíteni az állás nélkül maradókat, áttelepülni kényszerülőket. "Minden orvosnak megvan a helye, de lehet, hogy költözniük kell vagy más szakmát tanulniuk" - mondta Horváth Ágnes, államtitkár.

Szakértők szerint a munkahelyüket elvesztő orvosok valószínűleg felveszik a végkielégítésüket és csak később helyezkednek el az egészségügyben, ami átmeneti ellátási gondokat okozhat. A Kórházszövetség számításai szerint most is 2500 orvos hiányzik az ellátórendszerből. Azt viszont semmi nem garantálja szerintük, hogy egy állását elvesztő sebész például szívesen megy el háziorvosnak egy távoli faluba.