Az amerikaiak többsége kivonulna Irakból

Az amerikaiak többsége azt akarja, hogy Washington rögzítse az Irakot megszálló amerikai haderők kivonásának menetrendjét, miközben egyre nő azoknak az aránya, akik ellenzik az iraki háborút - ez derült ki az ABC News és a The Washington Post hétfőn nyilv

A felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy véli: akkor is ki kell vonni az amerikai katonákat Irakból, ha az országban nem állt helyre a civil rend. Ötvenhárom százalék e kivonás pontos menetrendjét is várja. Ez utóbbi kérdésben tavaly nyáron még 47 százalék volt az igenlők aránya, 2005 végén pedig még csak 39 százalék.

A határidőt követelők nagy többsége azt akarja, hogy a 139 ezer amerikai katona egy éven belül kerüljön haza, ennek a csoportnak a fele fél éven belüli Irakból való távozás mellett van. A közvélemény-kutatás azt is megállapította, hogy immár az amerikaiak 64 százaléka szerint nem érdemes az iraki háborút folytatni. Ez 6 százalékos növekedést jelent az egy hónappal ezelőtti felméréshez képest.

A megkérdezettek kétharmada ellenzi George Bush amerikai elnök 21.500 fős csapaterősítési tervét, és ugyanennyien javasolják, hogy az Egyesült Államok csökkentse a Bagdadnak nyújtott katonai és pénzügyi támogatást, amennyiben az irakiak nem lépnek előre a rendteremtés terén. Hetven százalék szerint az iraki erőszak megfékezhetetlensége elsősorban a bagdadi kormány felelőssége és nem Washingtoné.

Az ABC azt is kiderítette, hogy bár az amerikaiak továbbra is bíznak abban, hogy a demokrata vezetésű Kongresszus féken tudja tartani Bush elnököt Irak ügyében, az optimisták aránya némileg csökkent. Januárban még 60 százalék bízott a demokratákban, jelenleg már csak 54 százalék.
Forrás: MTI