Nem oltatják magukat

Az egészségügyi dolgozók alig 10 százaléka oltatta be magát influenza ellen, sőt akad olyan több száz ágyas kórház, ahol csupán egy-két alkalmazott kérte a védelmet nyújtó vakcinát - mondta a Fügetlen Hírügynökségnek Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi

Az egészségügyi kormányzat 1 millió 300 ezer adag ingyenes influenza elleni vakcinájából elsősorban a krónikus betegek és a 60 év felettiek kaphatnak, de a kórházakban, rendelőkben dolgozók is élhetnének ezzel a lehetőséggel. Az ÁNTSZ szakembere szerint azért is nagyon veszélyes, hogy az egészségügyi dolgozók nagy része nem oltatja be magát, mert közülük sokan olyan csökkent immunitású beteget ápolnak, akik számára egy vírosos fertőzés végzetes lehet.

Az egészségügyi dolgozók egyelőre maguk döntik el, hogy beadatják-e maguknak a védőoltást. A főosztályvezető elmondta: az ÁNTSZ 2006-ban kezdeményezte, hogy legalább a kórházak leginkább veszélyeztetett osztályain kötelező legyen a dolgozóknak a védőoltás, de egyelőre ezt nem sikerült elérni. Ócsai Lajos szerint megoldás lehet, ha a kórházak belső szabályzatukban fektetik le, hogy kik vehetnek részt a betegápolásban. Erre már van példa, hiszen egyes kórházak előírták: bizonyos osztályaikon csak olyanok dolgozhatnak, akik megkapták a védőoltást - mondta a főosztályvezető.
Forrás: Független Hírügynökség