Gül panaszkodott, mert Törökországot senki nem érti meg Európában

Török származású európai parlamenti képviselők segítségét kérte a török külügyminiszter a hazájával szemben Európában táplált előítéletek leküzdéséhez.

Abdullah Gül szombaton Ankarában találkozott 23 török születésű törvényhozóval, akik részben az Európai Parlament, részben pedig a német, az osztrák, a belga, a dán vagy a svéd parlament padsoraiban foglalnak helyet. A megbeszélésen Törökország EU-tagságáról, valamint arról volt szó, miként lehetne elősegíteni a nyugat-európai országokban élő törökök társadalmi beilleszkedését.

A közösen elköltött ebéd után a vendéglátó külügyminiszter arról panaszkodott, hogy "Törökországot nem értik meg Európában. Szükségünk van az önök támogatására..., hogy leküzdjük a velünk kapcsolatos előítéleteket. Önök nagy értéket, valóságos kincset jelentenek a számunkra" - mondta Gül, mielőtt az újságírókat kitessékelték a tanácskozásról.

A politikus nem részletezte, milyen előítéletekre gondol. Török illetékesek azonban gyakran sérelmezik, hogy hazájuk nem részesül tisztességes elbánásban az Európai Unióval folytatott párbeszéd során. Ennek az okát a muzulmán, szegény és népes (75 millió lakos) országgal szembeni elfogultságban jelölik meg.