Juscsenko vesztésre áll

Elutasította csütörtökön az ukrán parlament az államfő által javasolt Volodimir Ohrizkót a külügyi tárca élére, ami még inkább kétségessé teszi a Nyugat-barát ukrán államfő euroatlanti integrációs törekvéseinek sikerét.

A 450 fős parlamentben mindössze 196 képviselő támogatta Viktor Juscsenko államfő jelöltjét, megválasztásához viszont legalább 226 szavazatra lett volna szükség.

A karrierdiplomata Ohrizko a parlament által menesztett Borisz Taraszjuk külügyminiszternek volt az első helyettese. Taraszjukot, az államfő egyik legfőbb szövetségesét, tavaly december 1-jén menesztette a parlament a kormány politikájával összeegyeztethetetlen döntéseire és munkájában tapasztalt hiányosságokra hivatkozva. Juscsenko azonban rendeletben utasította a minisztert teendői további ellátására, amit a kormánytöbbség törvényellenes döntésnek minősített. Taraszjukot kitiltották a miniszterelnöki hivatalból, megvonták tőle az állami dokumentumok aláírásának jogát, átmenetileg zárolták a külügyminisztérium számláit.

Taraszjuk végül február elején beadta derekát, és lemondott, arra hivatkozva, hogy a kormánykoalíciót adó oroszbarát parlamenti többség gátolja a tárca munkáját.

Borisz Taraszjuk, - illetve elvbarátja, Volodimir Ohrizko - kiállt az elnök külpolitikája mellett. A három évvel ezelőtti ukrán "narancsos forradalom" vezéralakja, Viktor Juscsenko ki akarta vezetni a volt szovjetköztársaságot a nagy szomszéd, Oroszország árnyékából. Taraszjuk országa európai uniós és NATO-tagságát szorgalmazta, miközben a Janukovics-kormány hivatalos álláspontja az volt, hogy Ukrajna NATO-tagsága egyelőre nem időszerű.

A csütörtöki parlamenti vita során a kormánypárti többség képviselői és a velük szövetséges kommunisták élesen bírálták Ohrizkót, azzal vádolva, hogy minisztériuma "mindent tönkretett, amit csak tönkretehetett". A Juscsenkóhoz hű képviselők pedig azt hangoztatták, hogy az államfő ismét Ohrizkót fogja javasolni a külügyi tárca élére. Korábban maga Juscsenko is azt mondta, hogy nem lát más alkalmas jelöltet a diplomácia vezetésére.

A két ősellenség, Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics párharcában jelenleg az utóbbinak áll a zászló: az ukrán kormányban már csak egy olyan személy van - Anatolij Hricenko védelmi miniszter -, aki az államfő szövetségesének tekinthető.
Forrás: MTI