Amerika újra figyelmeztet

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön arra figyelmeztette Iránt, hogy atomprogramjának ügye hamarosan ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet. Condoleezza Rice hozzátette: ez esetben a testület célja az lesz, hogy Teheránt rábírja arra, hogy vissz

Rice szerint a tárgyalások akkor lehetségesek, ha Irán előtte felhagy az urándúsítással, ami - sok ország félelmei szerint - atomfegyver előállításához kell Teheránnak. Az iráni vezetés erre mindig azt válaszolja, hogy ők csakis a békés energiatermelés miatt dúsítanak uránt.

Nyilatkozata előtt Rice Berlinben megbeszélést folytatott német és orosz kollégájával, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai biztosával.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség igazgatójának legkésőbb pénteken kell jelentést tennie arról, hogy Irán hajlandó-e az urándúsítás felfüggesztésére. Mohamed el-Baradei jelentése - a jelek szerint - ennek ellenkezőjét fogja tartalmazza, vagyis javasolja a Biztonsági Tanácsnak, hogy hozzanak szigorúbb szankciókat Teherán ellen. A világszervezet jelenleg tiltja tagországainak, hogy az urándúsításhoz szükséges eszközöket és technológiákat eladják vagy közvetítsék Iránnak.
Forrás: Független Hírügynökség