A román államfő Irakban hagyná a csapatokat

Ellenzi az Irakban állomásozó román katonák hazahívását Traian Basescu román államfő és Sorin Frunzaverde honvédelmi miniszter, és nem értenek egyet több román párt erre vonatkozó javaslatával.

Basescu hangsúlyozta: Romániának be kell tartania a szövetségeseivel szemben vállalt kötelezettségeit. A honvédelmi miniszter is úgy véli, hogy a parlament ugyan megvitathatja a kérdést, de döntést nem hozhat ebben a pillanatban.

Ez a téma azt követően került ismét a román belpolitika napirendjére, hogy több európai állam is katonáinak hazahívásáról döntött. Ezt követően a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette: parlamenti vitát kezdeményez a katonák hazarendeléséről. A liberálisok már tavaly nyáron is előálltak a csapatkivonás ötletével, akkor aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a lakosság körében.

Több romániai politikai erő is csatlakozott a PNL álláspontjához, a kormánykoalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a legerősebb ellenzéki erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) is szorgalmazza a katonák hazahívását. Igaz, a PSD elnöke, Mircea Geoana kijelentette: nem értenek egyet a csapatok azonnali kivonásával, ők a fokozatos visszavonást támogatják.
Forrás: MTI