"Készen állnak arra, hogy egy nőt Amerika elnökévé válasszanak?"

A demokrata párti elnökjelöltség megszerzésére törekvő Hillary Clinton a nemével kampányol, arról igyekszik meggyőzni a női választókat, hogy történelmet írhatnak, ha rá szavaznak és megválasztják személyében az első amerikai elnöknőt - számolt be a keddi

"Készen állnak arra, hogy egy nőt Amerika elnökévé válasszanak?" - szegezte a kérdést Bill Clinton volt elnök felesége elsősorban fekete, női hallgatóságának az állam fővárosában, Columbiában hétfőn. A beszámolók szerint Hillary sokak szívére hatott, de ugyancsak sokakat megindított pártbeli vetélytársának, Barack Obama illinois-i szenátornak az előző heti dél-carolinai kampányrendezvénye.

Az afro-amerikai elnökjelölt-aspiráns azzal igyekezett támogatást szerezni, hogy kijelentette, ő lehet az Egyesült Államok első fekete elnöke. "Szerintem ez a kampány a korlátok áttöréséről szól (...) én vagyok az a tapasztalt jelölt, aki lebonthatja a korlátokat" - fogalmazott Hillary Clinton. Mint a politico hírportál írta, míg Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök külön hangórákat vett, hogy szavai férfiasan hangozzanak, addig Clinton ellenkező irányt szab kampányának: üzenetének szerves részét képezi az, hogy ő nőként és anyaként pályázik az elnökségre.

Hillary Clinton eddigi politikai karrierje során soha nem helyezett ilyen hangsúlyt a nemére. Korábban látványosan megvetette a konyhai foglalatosságokat, felbőszítve ezzel sok női szavazócsoportot. S miközben a New York-i szenátor asszony azt a magasztos célt hangoztatja, hogy meg kívánja változtatni a nőkről alkotott képet, stratégiáját a hideg számok is erősítik.

Mint Ann Lewis korábbi fehér házi kommunikációs igazgató, Hillary jelenlegi tanácsadója kifejtette, a 2004-es elnökválasztáson a szavazatok 54 százalékát nők adták le. Hillary tavaly novemberben pedig úgy nyerte meg a második szenátori választást, amelyen indult, hogy a nők 73 és a férfiak 61 százaléka voksolt rá. Lewis hangsúlyozta: Hillary kampányában nem egyszerűen mindenkihez, hanem alapvetően a nőkhöz kíván szólni.

Felmérések szerint az amerikai szavazókat bár a nemek közötti különbség is egyértelműen megosztja, a faji és jövedelmi eltérések sokkal erősebben befolyásolják a választók döntését. Clinton a fekete nőkhöz szólva eddig mindesetre sikeresen megakadályozta, hogy az afrikai amerikai népesség egy tömbként a fekete bőrű Barack Obama mögé álljon.

A Siena College e héten ismertetett friss közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 12 százaléka van azon a véleményen, hogy az Egyesült Államok elnöke ne legyen nő. A kutatás szerint a lakosság sokkal inkább elfogadja a gyengébb nem képviselőit a törvényhozásban, mint kormányzati pozíciókban.

Forrás: MTI