Kennedy utolsó másfél perce

Új felvétel került nyilvánosságra a Dallasban 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy utolsó elnöki útjáról hétfőn. A negyven perc hosszú színes némafilm a merénylet előtt nagyjából másfél perccel történt eseményeket rögzítette. Ez az eddigi legjobb felvétel

A nyolc milliméteres filmet George Jefferies amatőr filmes ajándékozta a Dallasban lévő Sixth Floor Museumnak. A múzeum abban az épületben található, ahonnan a hivatalos verzió szerint Lee Harvey Oswald 1963. november 22-én az egyik hatodik emeleti ablakból lelőtte az elnököt. Az ablakot pénteken három millió dollárért (több mint 577 millió forint) árverezték el.

A múzeum kurátora, Gary Mack elmondta, hogy nem lepődött meg azon, hogy egy eddig ismeretlen felvétel bukkant elő. "Sokan azt gondolják, hogy az akkor és ott készített felvételeik lényegtelenek", mondta el Mack hozzátéve: a történészek számára minden egyes felvétel fontos.

A filmen az elnök autókonvoja látható, ahogy elhaladnak a kamera előtt, és az eddigi legtisztább képet adja Jackie Kennedyről. A fim végén a gyilkosság helyszíne látható a merényletet követő napon.
A felvételt a múzeum internetes oldalán is meg lehet nézni a http://www.jfk.org/ címen.
Forrás: Független Hírügynökség