Tanulmány az új kormányzati negyedről

Az új kormányzati negyed fő funkciókhoz 97 ezer négyzetméter összes szintterület szükséges - tartalmazza az a tanulmány, amely a negyed elkészítési folyamatának koordinálását végző Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) honlapján olvasható.

A tanulmány szerint a Nyugati pályaudvar környékén felépítendő, 5.700 dolgozó elhelyezésére alkalmas negyed fő funkciói egy minimum 38.800 négyzetméteres területen helyezhetők el, a mélygarázsban pedig 1.950 parkolóhelyet kell kialakítani. A javaslat szerint a kormányzati hivatalok a Podmaniczky utca mentén alakíthatók ki a Ferdinánd híd vonaláig. A nagyléptékű ütemezést is tartalmazó összegzésben állami beruházás esetében a műszaki átadás 2009. december elejére, a használatba vétel pedig 2010. elejére várható.

Magánbefektető bevonásával a tanulmány 2009. májusára prognosztizálja a műszaki átadást, június végére pedig a használatba vételt.

A tanulmány vizsgálja a tisztán állami beruházás keretében, a piaci alapú bérlet formájában, illetve a magánpartner bevonásával (PPP) megvalósuló konstrukciókat. Az írás szerint állami beruházás esetén az összes kiadás 178 milliárd forintot, bérleti konstrukció esetén 195 milliárd forint, PPP-konstrukcióban 221 milliárd forint lenne.

A 102,6 milliárd forint értékűre becsült jelenlegi kormányzati ingatlanok értékesítése mindhárom konstrukció esetén 2008-ban kezdődne meg. Állami beruházás esetén 2010-ig az eladás évenkénti aránya 10-20-70 százalék lenne, a másik két finanszírozási verzió esetén pedig ez az arány 10-40-50 százalék szerint alakulna.

A fejenként 12 négyzetméterrel számolt mintegy 70 ezer négyzetméternyi iroda építési költsége 21,5 milliárd forintot, a 7.000 négyzetméternyi kiszolgálási terület létrehozása kétmilliárd forintot igényel. A tárgyalók és reprezentációs terek összesen csaknem hétezer négyzetméteren 2,3 milliárd forintból alakíthatók ki. A 97 ezer négyzetméteres épületek fő funkcióinak kialakítása összesen 28,9 milliárd forintot igényel a tanulmány szerint. A 68 ezer négyzetméteres mélygarázs kialakítása 14 milliárd forintot tesz majd ki, így a kormányzati hivatalok építési költsége 2006-os árakon 43,2 milliárd forint - véli a tanulmány.

A beruházás előkészítése PPP-konstrukció esetén további 5 milliárd forintot tesz ki, bérlet esetén 4,3 milliárd forintba kerül, míg állami finanszírozásnál 10,8 milliárd forintot igényel. Az irodabútorok, informatikai és egyéb eszközök pedig 2,6 milliárd forintba kerülnek majd.

A finanszírozás ütemezése tekintetében a bérleti és PPP konstrukciók között nincs számottevő különbség. 2008-ban, illetve 2009-ben az építés költségeinek állami finanszírozásánál 25 és 75 százaléka , bérleti és PPP-konstrukcióban 40 és 60 százaléka kerülne kifizetésre. Az állami finanszírozást alapul véve idén az előkészítésre és kiegészítő beruházásokra 4,3 milliárd forintot kell számolni, jövőre 19 milliárd forintot tesz majd ki az építés, míg 2009-ben 38 milliárd forint lesz szükséges a befejezéshez.

A tanulmány szerint a 2034-ig számolt átlagos megtérülési elvárás infláció feletti, 3,992 százalék. Az új kormányzati negyed kijelölt helyeként ismert terület több mint 515 ezer négyzetméter. Ebből a MÁV Zrt. 166 négyzetmétert, az állam 128 négyzetmétert, a főváros 65 ezer négyzetmétert, a kerületi önkormányzat pedig 16 ezer négyzetmétert birtokol.

Magántulajdonban további mintegy 140 ezer négyzetméter van. Elsődleges fejlesztési területként 235 ezer négyzetmétert, másodlagosan bevonható helyszínként pedig 69 ezer négyzetméter szerepel. A tanulmány szerint elvetették azt a lehetséges konstrukciót, amelyek szerint csak a szűken értelmezett kormányzati negyed alapterületét fejlesztenék, illetve azt is, amely a fejlesztési terület részeként kezelte volna a magántulajdonban lévő részeket.
Forrás: MTI