Ha eleget szopsz, sikeres leszel

Azok a csecsemők, akiket édesanyjuk szoptatott, sikeresebbek lesznek felnőttként, mint tápszeren felnevelt társaik - derül ki egy brit kutatásból.

A bristoli egyetem ezernégyszáz 1937 és 1939 között született csecsemő életének következő hatvan esztendejét vizsgálták, adta hírül az InfoRádió. A kutatásból kiderült: azok, akiket anyjuk szoptatott, 41 százalékkal nagyobb eséllyel jutottak magasabbra a társadalmi ranglétrán, mint azok, akik tápszeren nőttek fel.

A felmérés megmutatta: a háztartás bevétele és az, hogy milyen társadalmi osztályba tartozik, nem befolyásolta, hogy az anya szoptatta-e gyermekét.

Jobbak az esélyeik

A kutatás szerint a társadalmi rangban való emelkedésre 58 százaléknyi esélye van a csecsemőkorukban szoptatott embereknek, míg azoknak, akik cumisüvegből kapták a táplálékot, erre csak 50 százaléknyi sansza volt.

A 41 százalékos relatív különbség akkor mutatkozott meg, amikor a kutatók számításba vették az egyéb tényezőket is. Például azt, hogy mennyi ideig szopott a gyerek.

A testvérek is különbözhetnek

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy testvérek között is kialakulhattak különbségek, ha egyiküket anyjuk szoptatta, másikukat pedig tápszerrel etette: az előbbiek szintén gyakrabban értek el magasabb társadalmi státuszt, mint testvéreik.

A tudósok azt már korábban is sejtették, hogy a szoptatásnak hosszú távon pozitív hatása van az IQ-ra és az egészségre, a kutatás azonban azt mutatta, hogy a társadalmi státuszt is befolyásolhatja.

A kutatók szerint rendkívül érdekes a tanulmány eredménye, azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből. Maguk a dokumentum készítői is jelezték: sok vizsgálatot kell még elvégezni a témában.