Árvízveszély a Tiszán

Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Tiszabercel térségében. A szervezet elnöke bejelentette: a levonuló árhullám miatt a Tiszán és a Szamoson szerdától elsőfokú készenlét bevezetésér

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak elmondta: jelentős problémák nincsenek, a feladatuk egyelőre annyi, hogy a Tiszába szivattyúzzák a belvizet.

Bodnár Gáspár hozzátette: az esőzések hatására minden folyón árhullám indult el, és valószínű, hogy a Tiszán Vásárosnamény alatt a vízállás mindenhol meghaladja majd az elsőfokú készültségi szintet.
Az előrejelzések szerint a következő napokban nem lesz csapadék, és lehűlés várható a hegyvidéken, így nem lesz jelentős utánpótlás - mondta a szakértő.

A jelenleg belvízzel elöntött terület 400 hektár, ezért éjjel-nappal három szivattyú naponta több mint 200 ezer köbméter vizet emel át a Tiszába, és minden bizonnyal még hetekig működnek majd - közölte Bodnár Gáspár.