Izraeli-palesztin csúcstalálkozó következik

A terveknek megfelelően február 19-én tartják meg az amerikai közvetítéssel egyeztetett izraeli-palesztin csúcstalálkozót - közölte vasárnap egy magas rangú izraeli tisztségviselő.

Korábban olyan találgatások jelentek meg az izraeli médiában, hogy elmaradhat Ehud Olmert izraeli kormányfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hármas találkozója, mivel a palesztin egységkormányt lehetővé tévő egyezség nem tesz eleget a kvartett által felállított követelményeknek.

Abbász vasárnap kifejezte reményét, hogy a hármas találkozó nagy lökést ad majd a békefolyamatnak. A hivatalos látogatáson Kairóban tartózkodó palesztin elnök bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a találkozó lehetővé teszi majd a tartós békére vezető folyamat elkezdését. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy az Egyesült Államok és Izrael hajlandó lesz-e elfogadni a Fatah és a radikális Hamász egyezségokmányát.

A palesztin elnök jelezte, hogy meg kívánja vitatni Olmerttel és Rice-szal az al-Aksza mecset közelében végzett jeruzsálemi munkálatok ügyét is, amely heves tiltakozásokat váltott ki a palesztin lakosságból, az arab országokból és általában a muzulmán világból. Abbász azért utazott Kairóba, hogy megvitassa Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel a február 19-i csúcstalálkozón képviselendő palesztin álláspontot. Egyiptomból Jordániába utazik majd, ahol nem csak vendéglátóival tart megbeszéléseket, hanem a kedden éppen ott tartózkodó orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal is.

Forrás: MTI