Fölborul a kórházi reform?

Molnár Lajosnak már döntenie kellett volna az új kórházstruktúráról, így jogászok szerint megsemmisíthető a leendő döntés - az egészségügyi tárca úgy véli: a "nem döntés" is döntés.

Simon Tamás ügyvéd, a jogi problémát magyarázza: döntés e a nem döntés? Ezen múlik minden, írja a hirado.hu.

Vagyis, hogy döntés-e az, hogy a regionális egészségügyi tanácsok nem döntöttek az ágyszámokról. A minisztérium szerint ez egy döntés, ezért 30 napjuk van a fenntartóknak, hogy ezt jóváhagyják. És a miniszternek csak ezután kell határoznia.

Csakhogy. A jogász szerint ez nem tekinthető döntésnek, mert a törvény pontosan definiálja, hogy mi számít annak. Az pedig már külön érdekesség, hogy a nem döntést miért kéne 30 napig értékelnie a fenntartóknak. Eszerint a jogértelmezés szerint a miniszternek már ki kellett volna hirdetni a saját döntését.


A jogi csűrés csavarás vége minden esetre az lehet, hogy a majdani miniszteri határozatot megtámadhatják a bíróságon azok a kórházak, amelyek úgy érzik rosszul jártak. Viszont addigra elindul az új struktúra, új finanszírozási szerződésekkel.

Simon Tamás szerint "a jogszabály azt mondja, hogy a miniszter döntése alapján lehet fordulni a bírósághoz, de ennek nincs halasztó hatálya, de ha a bíróság hatályon kívül helyezi a bírósági döntést akkor az már kihat a megkötött szerződésekre."

Van formai jogszabálysértés? "Én azt mondom, van" - válaszolta az ügyvéd. Ha ez így van, felborulhat az új kórházstruktúra, újra kell rendezni mindent.

Az államtitkár szerint erről szó sincs. A minisztérium jogászai másként értelmezik a törvényt, ezért perekre nem készülnek.


Horváth Ágnes elmondta: "amiről én tudok beszélni, és tisztán látom, hogy mi lesz április 1-vel. Az, hogy valamilyen bírósági döntés születik, ha születik egyáltalán arról majd akkor lehet beszélni."

Márciusig van ideje a miniszternek dönteni - mondja a államtitkár, a reformnak jogi akadálya szerinte nincs.

A Híradó megkeresett több kórházigazgatót is, de mindenki azt mondta, hogy most nincs mit mondani. Olyan sokan lobbiznak ugyanis, hogy a győztesekből könnyen lehetnek vesztesek, a vesztesekből győztesek.

Azt viszont mindenki úgy gondolta, hogy akik vesztesnek érzik magukat bírósághoz fordulhatnak.