A zenehallgatás életveszélyes

Törvényjavaslatot nyújtott be az amerikai Szenátushoz egy képviselő, amely szerint megbüntetnék azokat, akik zenét hallgatva kelnek át a zebrán. A honatya úgy véli, a zenehallgatás életveszélyes.

Carl Kruger, egy amerikai képviselő úgy döntött, háborút indít a "gyilkos" iPod ellen: törvényjavaslatot dolgozott ki, melyben azt szorgalmazza, hogy nyilvánítsák vétségnek New Yorkban, ha valaki MP3-lejátszót hallgatva kel át az úttesten, adta hírül az InfoRádió.

A tervezet szerint akár a 100 dollárt (csaknem 20 ezer forint) is elérné a bírság mértéke.

New York polgárai már hozzászokhattak a hasonló szabályokhoz: legutóbb a telítetlen zsírsavak felhasználását tiltották meg az éttermeknek, és immár négy éve annak, hogy törvénybe iktatták: tilos dohányozni a bárokban és klubokban.

A képviselő elszánt, mert ahogy elmondta, nemrégiben hárman is gázolásos balesetben vesztették életüket azon a környéken, ahol lakik. Mindhárman zenét hallgattak.

A zene ölhet

"A száguldó autók, buszok elé sétálnak, vagy egyszerűen egymásnak" - mondta Carl Kruger.

Javaslatát még nem tárgyalták hivatalosan, de minden bizonnyal tiltakoznak majd ellene a városiak, és a különböző civil szervezetek.

"Mi jöhet még? Megbüntetnek, ha nem nézek körül, mielőtt átmegyek az úton?" - tette fel a kérdést egy szabadságjogokkal foglalkozó ügyvéd.

A szenátor szóvivője elmondta: a jogszabály csupán azt írná elő, hogy az emberek vegyék ki a fülükből a fülhallgatót, mikor átkelnek a zebrán. A törvény minden MP3-lejátszóra és mobiltelefonra vonatkozna.