A norvégok sms és csetvilágbajnokok

A hűvös norvégok ha elektronikus kommunikációs eszközt találnak, rögvest megkergülnek és azonnal beszélgetnek rajtuk. Különösen a fiataloknál eredményez túlzó mértéket a távolsági kapcsolattartási mánia.

A csetelés és az SMS kiváló módja a kapcsolattartásnak, ha nincs lehetőségünk a személyes találkozóra. Azonban ez gyakran arra ösztönöz, hogy kerüljük a személyes kontaktust, mert megoldható az a nélkül is. Márpedig ez a megoldás egy speciális függőséghez vezethet, ahol ezzel helyettesítjük a beszélgetést - adták hírül az oslói Média és Kommunikáció Intézet szakemberei a nemrégiben végzett felmérésük eredményeit.

A nemzetközi felmérés kimutatta, hogy Norvégia világszinten első helyet foglal el az elektronikus eszközök használatában. A statisztika szerint az északi ország felnőtt lakosságának 99 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, a gyerekek 65 százaléka naponta, 38 százalékuk pedig napi öt óránál többet csetel a komputeren.

Ugyanakkor a csetet használók 40 százalékának volt már rossz tapasztalata: előfordult, hogy ismeretlenek szexuálisan zaklatták őket. Ennél kevesebb azok száma, akik pozitív élményekkel gazdagodtak: 17 százalékuk állítja, hogy a számítógépen szerzett barátokat és szerelmeket, adta hírül az 123.hu.