Kémeket fogtak

Az Egyesült Államok és Izrael javára kémkedőket lepleztek le Iránban - közölte csütörtökön az iráni hírszerzési miniszter. Olyanokat is letartóztattak, akik külföldre akartak szökni, hogy spionnak tanuljanak.

 Kolam Hoszein Mohszeni-Edzsei, akinek szavait az iráni állami televízió idézte, elmondta, hogy mintegy 100 kémet azonosítottak, akik katonai és politikai információkkal látták el az amerikai és az izraeli titkos szolgálatokat, amelyekkel közvetlen kapcsolatban álltak. A miniszter szerint a kémek elsősorban Irán határvidékein működtek. Mohszeni-Edzsei egyúttal bejelentette: több olyan személyt tartóztattak le, akik szakmai továbbképzés leple alatt külföldre akartak távozni, hogy kémkiképzésben részesüljenek. Az őrizetbe vettek számát azonban nem közölte.

Irán január 9-én jelentette be, hogy letartóztattak egy kémet, aki legnagyobb fegyveres ellenzéki szervezetnek, a Népi Modzshedeknek szolgáltatott nukleáris információkat. A szervezet leplezte le 2003-ban a natanzi és az iszfaháni nukleáris üzemek létét is.

Forrás: MTI